Hoe verzorg je een kat?

   

Een kat is altijd leuk om te hebben
ze zijn erg aanhankelijk en willen zich ook de hele dag wassen.
Ze zijn altijd hele leuke huisgenoten.

Kattenbak

De kat is een heel schoon dier en doet er alles aan om zichzelf te verzorgen.
Net als wij houdt de kat ook van een schoon toilet en heel erg belangrijk is het dus om er voor te zorgen dat de kattenbak altijd is schoon gemaakt en ook schoon blijft. Er zijn vele soorten strooisel voor in de bak en het beste is toch een korrelsoort die enorm goed het vocht opneemt. Het voorkomt stank en de bak is gemakkelijker schoon te houden.

Voeding

Iedere kat heeft zijn eigen smaak als je dat zo hoort. Een van mijn katten eet graag melkchocolade en laat pure chocolade en hartige hapjes liggen terwijl een ander de neus ophaalt voor zoetigheid maar altijd present is als er iets hartigs te ruiken is. Is dat echter allemaal wel zo goed dat we ze van alles voeren. Nee, dat is het dus niet en hoeveel soorten kattenbrokjes en blikjes met nat voer ook worden aangeprezen, het kan erg slecht voor ze zijn. Het beste is het om de kat enkel en alleen kattenbrokjes te geven en dan ook nog een afgepaste hoeveelheid. Kattenbrokjes bevatten alle stoffen die de kat nodig heeft en ze hebben geen bijvoeding nodig. Dat blikje natvoer en dat lekkere hapje….het zorgt voor problemen. Nu we over gestapt zijn op goede kattenbrokjes, verkrijgbaar bij iedere dierenarts, zijn onze katten een stuk gezonder en is hun vacht en ontlasting altijd in orde.

Nagels

De nagels van een kat blijven hun leven lang aangroeien en zij moeten dus regelmatig de oude nagels verwijderen, hetgeen ze doen door te krabben…..aan Uw bankstel…..tenzij U zorgt dat ze een krabpaal hebben. Zo’n krabpaal hebben ze dus echt nodig. Een kat kan met haar nagels flinke schade toebrengen, niet alleen aan allerlei voorwerpen maar ook aan degene die met de kat speelt. Het knippen van de nagels van een kat is een middel om dat te voorkomen en het klinkt wat vreemd maar U kunt zonder meer de nagels van Uw kat knippen. U kunt er speciale nagelknippertjes voor kopen maar een gewoon nagelknippertje zoals wij die gebruiken voldoet ook. Knip gewoon de onderste scherpe punten af, dat is voldoende.

Speelgoed

Iedereen weet het, katten zijn zeer eigenzinnige dieren en geen enkele kat is hetzelfde. Sterker nog, iedere kat heeft zijn eigen gewoonten en dat maakt ze zo grappig. Ze hebben je zodanig gebrainwasht dat je altijd en overal uitkijkt naar leuke dingen voor ze. Je staat in de winkel en ziet weer eens kattenspeelgoed. Je wilt je katten een pleziertje doen en koopt een stoffen muisje of een grappig balletje met een belletje er in. Onbewust bent U al bezig met de verzorging van Uw kat want een kat is een roofdier dat in de natuur gewend is te jagen. Heel belangrijk is het dus om speelgoed te kopen waarmee de kat kan spelen en het jachtinstinct in stand kan houden. Het narennen van het speelgoed en het opgooien van de stoffen muis os natuurlijk gedrag en bijzonder leuk om naar te kijken.

Ogen en Oren

Houd altijd de ogen en de oren van Uw kat in de gaten. De ogen moeten helder zijn en moeten eigenlijk mooi glanzen. Als ze dof zijn,of rood, dan is er iets niet in orde. U kunt de ogen schoonmaken met een watje met lauw gedestilleerd ( of gekookt en dan afgekoeld ) water maar blijf het oog in de gaten houden. Blijft het oog in slechte conditie dan is een bezoek aan de dierenarts gewenst. De oren van een kat moeten schoon zijn en als U een bruinachtige afscheiding ziet dan kan er sprake zijn van de oormijt. Deze kan met een wattenstaafje en een lauwe plantaardige olie verwijderd worden echter houdt het oor in de gaten. Blijft de mijt hardnekkig terugkomen dan zijn er oordruppels beschikbaar bij de dierenspeciaalzaak of de dierenarts.

De Vacht

Die is heel erg belangrijk en U ziet hoe de kat urenlang de vacht kan onderhouden door deze te likken. U kent ook de tong van de kat, ruw en stekelig en jawel, dat heeft een functie want de tong van de kat functioneert precies zo als een kam. De haren die in de tong blijven hangen, kunnen echter niet weg en de kat zal deze dus inslikken. U begrijpt dat ze de haren ook weer kwijt willen en dat doen ze door ze op te braken. Om een kat te helpen bij deze verzorging is het dus heel belangrijk dat U elke dag Uw kat flink borstelt. Er zijn softborsteltjes met kleine metalen pinnetjes te koop voor nog geen 5 Euro. Deze borsteltjes zijn erg geschikt om de losse haren te verwijderen. Wen de kat van jongst af aan aan het borstelen en was haar van kleins af aan want een goede wasbeurt is heel goed voor de vacht. Gaat Uw kat regelmatig naar buiten dan is het belangrijk dat U de kat beschermt tegen vlooien, nou ja, niet alleen de kat maar ook Uzelf want vlooien kunnen ook in Uw huis terecht komen en zelfs in Uw onderbenen knabbelen. Vlooiendruppels zijn er van verschillende merken en enkele malen per jaar is een behandeling met de druppel, die in de nek wordt aangebracht, noodzakelijk. Een gezonde kat heeft in ieder geval een mooie, vaak glanzende vacht. Het zal niet altijd eenvoudig zijn je kat te douchen met kattenshampoo maar zie het dan als een uitdaging.

In dit geval wil ik U de onverstoorbaarheid van onze kat Raya niet onthouden waarbij ik wel aanteken dat we haar van jongst af aan regelmatig gewassen hebben. Het voordeel van Raya is dat zij voor niets opzij gaat en alles ok vindt. Neem nu de stofzuiger, menige kat hoeft het apparaat maar te zien of erger nog, te horen om zo snel mogelijk het huis uit te vluchten. Zodra ik de stofzuiger pak zijn onze andere drie katten onvindbaar maar niet Raya. Zij blijft liggen waar ze ligt en opent haar oogjes niet eens. Ze weigert zelfs aan de kant te gaan en vind het geen enkel probleem dat je haar volledig zuigt, van top tot teen. Ze rolt zich alle kanten op zodat niets ongezogen blijft.

Wil je haar verplaatsen dan is dat ook geen punt, je duwt haar gewoon met de stofzuigerslang opzij en schuift haar naar een plek waar al gezogen is. Je kan haar ook even omrollen, het zal de prinses allemaal een zorg zijn. Of je haar wel of niet terugschuift naar de oorspronkelijke plek deert haar geenszins.

Ook als ze weer eens gewassen moet worden, zal het haar allemaal worst zijn. De andere katten zijn ook dan al lang gevlucht maar Raya laat zich oppakken en in de douche zetten alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De douchekop wordt op haar gericht en kleine “miauwtjes” uitstotend laat zij zich de warme stroom water welgevallen. Dat zij helemaal wordt ingesopt met kattenshampoo maakt haar niets uit en de daarop volgende massage aanvaardt zij als een tevreden spinnende poes. Ze geniet van een douche alsof het een mens is. Verwend is ze ook want na het douchen wacht ze rustig het moment af dat ik bereid ben haar met een grote handdoek droog te wrijven. Pas als het de prinses betaamt, mag haar personeel de behandeling staken. Katten hebben nu eenmaal de macht om de mensen naar hun poot te zetten.
Wij slaven genieten daar kennelijk van want maar al te graag verwennen we onze poezen.

 

 

 

 

Advertenties

2 Reacties so far »

 1. 1

  Axelle said,

  wij hebben een poes gevonden en doen ze naar het dierenasiel want we hebben een voedingszaak wij mogen ze niet houden!!

  maar ze beeft en ze miauwt de hele tijd en niest ik dank dat ze ziek is!

  wat denk jij?

  • 2

   chippie15 said,

   Het is jammer dat jullie hem niet mogen houden. Als het goed is word hij bij binnenkomst ook goed gecontroleerd in het asiel.
   en jullie zijn natuurlijk vreemden dus dat kan ook zijn dat hij veel mauwt,, aangezien jullie hem gevonden hebben denk ik dat hij ziek zal zijn.. en dus even goed in de gaten houden als het asiel hem niet laat onderzoeken of jullie hem thuis mogen houden en ‘m dan even een bezoekje aan de dierenarts brengen.

   succes ermee!


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: